İşitme Kaybı

Günlük hayatlarımızda iyi şekilde işitebilmek önemlidir, ancak normal işiten insanların pek çoğunun iyi işitebilmenin ne demek olduğunu iki kez düşünmesi gerekir. Arkadaşlarla sohbet etmek, doğanın sesini dinlemek, müziğin keyfini çıkarmak veya uyarı sinyallerini duymak – bunların hepsini duyabildiklerine şükretmeliler.

İşitme, çevremiz ile ilişkilerimizde önemli bir rol oynamaktadır. İlişkilerin oluşturulmasını kolaylaştırmakta ve sezgisel deneyimlere kapı açmaktadır. Aynı zamanda oldukça karmaşık ve hassastır.

O halde ona hak ettiği değeri verelim…

Nasıl duyarız:
Kulak, mükemmel ve oldukça karmaşık işitme görevini gören muhteşem ve inanılmaz becerikli bir organdır. 7.000 farklı sesi ayırt edebilir ve beynin ses kaynaklarının yerini tespit etmesine yardımcı olur.

İnsan kulağı üç bölümden oluşmaktadır – dış, orta ve iç kulak.

Dış kulak: Dış kulak, sesleri alır ve kulak kanalı üzerinden kulak zarına iletir.

Orta kulak: Ses dalgaları ile kulak zarı titrer. Çekiç kemiği, örs kemiği ve üzengi kemiğinden oluşan kulak kemikçikleri bu titreşimi iç kulağa iletir.

İç kulak: Koklea (kulak salyangozu), kulak kemikçiklerinin hareketlerini elektrikli sinyallere dönüştürür. İşitme siniri, sinyalleri beyne iletir.